Hiljaisuus ennen myrskyä 19-vuotiaan nuoren näkemyksiä politiikasta ja yhteiskunnallisista asioista.

Translaki nyt eikä 10 vuoden päästä

Nyt juhlitaan Helsinki Pride -viikkoa. Se näkyy Helsingin kaupunkikuvassa sateenkaarilippuina, ilona, juhlana ja usein tunnutaan unohtavan, että Pride ei ole vain ilon ja onnen juhlaa. Vaikka Pridella juhlistetaan esimerkiksi Suomessa viimein voimaa tullutta sukupuolineutraalia avioliittolakia – ja sitä saakin juhlistaa – Suomella on edelleen lainsäädännässä tärkeitä korjauskohtia. Pride on ilon ja onnen juhla, mutta se on myös kannanotto, ettei kaikki ole vielä hyvin.

Suomen nykyinen translaki vaatii 18 vuoden ikärajan sukupuolen juridiseen vahvistamiseen. Se vaatii myös lääkärin todistuksen lisääntymiskyvyttömyydestä sukupuolen juridiseen vahvistamiseen. Se vaatii 16 vuoden iän hormonihoitojen aloittamiselle – tässä vaiheessa monella nuorella on jo alkanut murrosikä ja ahdistus omasta kehosta pahenee entisestään. Se vaatii 18 vuoden iän, jotta pääsee kirurgisiin toimenpiteisiin. Se vaatii pitkän tutkimusjakson ja diagnoosin, jotta edes pääsee korjaushoitoihin. Kaikki eivät edes saa diagnoosia heti ensimmäisellä kerralla. Se vaatii vaikka ja mitä, jotta ihminen edes pääsee pitkän odotuksen jälkeen korjaushoitoihin.


Kuulostaako tämä reilulta? Kuulostaako tämä reilulta, että kokonainen ihmisryhmä joutuu kokemaan kaiken yllä luetellun? Kuulostaako tämä reilulta, että maa, jossa pakkosterilisointi on laitonta, vaaditaan lisääntymiskyvyttömyyttä joltain ihmisryhmältä? Ja tämä maa väittää olevansa täysin tasa-arvoinen ja hyväksyvä kaikkia kohtaan.


Translaki-kampanja on saanut hyvää näkyvyyttä, mutta edelleen sukupuolivähemmistöt ovat pääosin suuren median ulkopuolella. Helsingin Sanomissa pääosin julkaistaan vain mielipideosastolla translaista, kuten minun marraskuussa kirjoittamani mielipidekirjoitus Sukupuolivähemmistöjä nöyryyttävä translaki on korjattava.


Turun Sanomat uutisoi reilu viikko sitten, kuinka yhä useampi transihminen hakeutuu hoitoihin. Vuonna 2003 hoitoihin hakeutui noin 50 ihmistä, kun taas viime vuonna määrä oli noin 800. Tämä hoitoihin hakeutuneiden määrän kasvu kertoo siitä, että yhä useampi ihminen haluaa korjata sukupuolensa omaa identiteettiään vastaavaksi.


Potilaiden määrän lisääntyessä koko ajan nopeaa vauhtia, Helsingin yliopistollinen keskussairaala ja Tampereen yliopistollinen sairaala eivät ole osanneet varautua siihen. Tutkimusjaksojen pituudet venyvät, jonot kasvavat ja moni jättää hakeutumatta hoitoihin, koska eivät jaksa odotella tutkimusjakson venyessä vuodesta jopa kahteen vuoteen.


Uusi translaki korjaisi monta asiaa. Nimen voisi vaihtaa ja sukupuolen vahvistaminen juridisesti olisi mahdollista ilman diagnoosia, jonka sukupuolivähemmistö kokee nöyryyttäväksi. Uusi translaki poistaisi myös vaatimuksen 18 vuoden iästä. Sukupuolivähemmistöjen itsemääräämisoikeutta vahvistettaisiin erottamalla juridinen ja lääketieteellinen prosessi kokonaan. Translain uudistamisen myötä tulisi myös tutkia, että voisiko juridisesti saada muun merkinnän myös. Uusi translaki poistaisi vaatimuksen lisääntymiskyvyttömyydestä, jonka moni sanoo yhdeksi pahimmista asioista sukupuolenkorjausprosessista. Tuskin sinäkään haluaisit luopua mahdollisuudesta biologiseen lapseen, jotta saisit olla oma itsesi.


Suomi on jälleen viimein Pohjoismaa, jonka lainsäädäntö on translain kohdalla muita jäljessä. Sama tapahtui myös sukupuolineutraalin avioliittolain kanssa. Minua itseäni hävettää sanoa joillekin tuttaville, että asun Suomessa. Heidän kysyessä Suomen translaista on pakko kertoa, että minä en voi saada ikinä lapsia, minun täytyy saada diagnoosi ja senkin jälkeen odottaa vähintään vuoden ennen kuin voin korjata juridisen sukupuolen. Translaki on saatava nyt, eikä kymmenen vuoden päästä.

Lue lisää Translaki-kampanjasta täältä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Toimituksen poiminnat